ekstenzije za kosu
Ekstenzije su danas veoma raširene u zapadnom svijetu i mnoge ih žene i djevojke vole stavljati kako bi im kosa bila bujnija i dulja, jednom riječju – ljepša. No, jeste li se ikada zapitali od kuda dolazi kosa od koje se prave ekstenzije? One jeftinije prave se od azijskih žena koje uzgajaju kosu i prodaju je kako bi uzdržavale svoje obitelji. Najviše je ekstenzija od prirodne kose iz Indije. Ondje, osim prodaje kose učestala je i praksa uzimanja kose iz raznih hramova. Naime, ljudi se ondje često šišaju kao znak prinošenja žrtve. Ta kosa onda ostane u hramovima, međutim netko je pokupi i proda za izradu ekstenzija. Budući je kosa Azijatkinja mnogo različitija od kose žena sa zapada, ova kosa često mora prolaziti kroz razne komplicirane kemijske procese pri čemu se koriste boje i sredstva koja nisu nimalo nježna ni prema prirodi ni prema kosi.

No, one skuplje ekstenzije prave se od ruske kose. Zašto su skuplje, pitate se? Zato što je struktura ruske kose veoma slična strukturi kose žena na zapadu. Međutim, iako su ekstenzije skuplje, žene koje prodaju svoju kosu zapravo ne zarađuju previše na njoj. Primjerice, za pletenicu duljine oko 40 centimetara dobiju svega – 50 dolara. Obično svoju kosu prodaju siromašne žene iz središnjeg dijela Rusije koji je zapeo u siromaštvu još negdje u vrijeme socijalizma i od tada se nije mnogo toga promijenilo. Osim strukture kose zanimljiva je i boja kose kod Ruskinja jer ih ima mnogo plavuša.

Najveći potrošači ekstenzija za kosu su Amerikanci gdje se godišnje na ovom biznisu okrene i 250 milijuna dolara. Primjerice, prosječna cijena kvalitetne ekstenzije od prirodne kose je 450 dolara. Tek kada usporedimo ove cijene, onda znamo koliko vlasnice kose koje je odlučuju prodati zapravo malo na njoj zarađuju, a trebale bi mnogo, mnogo više.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *